Studieavond 5 december: Heiligen – een impressie

De studieavond van 5 december 2016 begon een kwartier later, want Bonifieten houden zoveel mogelijk rekening met iedereen en laatkomers hoeven natuurlijk niet het begin van de avond te missen! En je mag natuurlijk altijd nog tot op het laatste moment als Bonifietje binnendruppelen. We begonnen in de kapel. Onze veelgeprezen fiscus leidde de kleine dienst. We zongen een zeer mooi gezang, eerst twee verzen, toen las onze fiscus een Bijbelgedeelte en daarna zongen we de andere drie mooie verzen. Na deze heugelijke dienst vertoefden wij ons naar boven, naar het zogenoemde aquarium. Daar stond Yorick Breemes ons al op te wachten. Hij zou ons een mooie inleiding geven. Dit deed hij ook zeer voortreffelijk door ons te laten genieten van een intrigerend filmpje van een enthousiaste pastor. Het was zo intrigerend dat ik bijna in het bidden tot heiligen ging geloven. Het is namelijk een mooi idee dat heiligen als enthousiastelingen meejuigen en ons over de finish helpen. Een zeer mooi en ontroerend beeld dat ons ook zeer mooie gesprekken opleverde in de groepjes.

De gespreken in de groepjes gingen onder andere ook over wat we verstaand over santorum in het belijdenisgeschrift van Nicea, dit vereist meer nader onderzoek, misschien ook een leuk onderwerp voor een scriptie. Ook gingen de gesprekken over Hebreeën 11 en 12, want vanuit deze teksten wordt dit idee van de heiligen gehaald. Dit idee komt met name uit Hebreeën 12:1, waarin staat dat we door deze geloofsgetuigen omringd zijn. Deze frase kan zowel op een metaforische als substantieve manier worden uitgelegd, dat maakt het ook zo leuk. 🙂 Natuurlijk werd er nog veel meer gezegd in de groepjes en nemen we dit ook met ons mee, maar als ik dat allemaal zou opschrijven dan zouden onze hersenpannetjes ontploffen van het vele leeswerk. En niet elke Bonifiet wil dat zijn hersenpan ontploft. En omdat ik jullie hersenpannetjes ook heel wil laten zal ik het hier bijna bij laten. Want ik ga je nog even vertellen over wat we na deze groepsgesprekken deden. Hou nog even vol, je hebt bijna alles gelezen en dan kun je dat trots aan elke Bonifiet gaan vertellen als een Bonifeit!

Nadat we in groepjes gesproken hadden en pauze hadden genomen kwamen we weer bijeen om nog even met z’n allen door te nemen wat we per groep besproken hadden. Zeer mooi was de metafoor van Marc Bruinewoud. Hierbij vertelde hij dat hij bij heiligen vaak dacht aan pokémonkaarten. Elke heilige heeft zijn/haar eigen vaardigheid net zoals een pokémon en elke heilige roep je aan in de bepaalde specifieke situatie, net zoals je een bepaalde pokémon voor een bepaalde situatie inzet. Nu kan ik nooit meer aan heiligen denken zonder ook aan pokémonkaarten te denken en andersom. 🙂

Na een mooi eindgebed begonnen we aan onze borrel. We lieten de alcohol rijkelijk vloeien en genoten van de lekkernijen die niet door Sinterklaas, maar door de Bonipieten werden verzorgd. Nog voor half 12 hadden we het pand verlaten, want dan hadden we nog genoeg tijd over om in onze nacht te dromen over al onze avonturen van die speciale en weer eens geslaagde Boni-Studieavond.

– Susanne van Oosterom