Studieavond 13 maart- American Dinner en ontmoeting met de mentoren

Maandag 13 maart was het volle bak in de filmzaal van PThU. Een kleine 25 leden van Bonifatius zaten samen te bunkeren met 4 mentoren van het eten dat door iedereen was meegenomen. Een volle bak; discussies over politiek, kerken en voorgaan, en natuurlijk de eigen persoon. Want ja, die  eigen persoon neem je overal mee naar toe. En voor een theologiestudent kan dat nogal eens lastig zijn. Hoe verhoud ik mijzelf tot mijn studie waarin geloofswaarheden onderuit geschoffeld worden, hoe houd ik zicht op Christus en op de Vader als alles wordt gereduceerd tot psyche of neurotransmitters?

Daarom heeft het bestuur in samenwerking met de mentoren van het dispuut handen en voeten gegeven aan één van de doelstellingen van het dispuut: positief christelijke reflectie op eigen geloofsleven. Mentoren zijn er niet alleen om kritiek te geven op preekvergaderingen of om het dispuut te bewaken voor heterodoxie. Nee, zij zijn er ook om leden te begeleiden.

Deze begeleiding kan een vorm van onregelmatig mentoraat hebben, of een intensievere vorm krijgen. Het gaat er om dat er oudere wijzere mannen en vrouwen, die de studie eerder hebben doorlopen ondersteuning bieden en de theologiestudent kan helpen in het zoeken van evenwicht van eigen spiritualiteit, geloofsleven en academische studie.

Nou, daar liep deze avond ook op uit. De mentoren vertelden hoe zij het ervaren hebben om theologie te studeren, op welke manier hun geloofsleven levendig blijft en versterkt wordt. Daarnaast gingen we in gesprek over zaken die ons kunnen afhouden van contact met God en een verdieping daarin.

Al met al was het voor velen een introductie in het mentoraat voor onze vereniging. Het was een goede avond waarin God, eigen persoon en de relatie tot studie centraal stonden. Onder andere hiervoor is het dispuut opgericht: dat er theologen mogen afstuderen die vanuit een doorleeft geloof in de realiteit van academie en samenleving hun mannetje, of vrouwtje, mogen staan in kerk en samenleving. Ik hoop dat voor vele leden deze avond een aanzet was om zelf een mentor te zoeken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het heel behulpzaam is.

 

Studieavond