Over ons

Bonifatius, was dat niet zo’n prediker uit de achtste eeuw? Inderdaad, en op de vijfde dag in juni, van het jaar 754 werd deze Bonifatius bij Dokkum vermoord. Enkele jaren later, ontstond eveneens op 5 juni, het Dispuut Bonifatius in Groningen.

Theologisch studentendispuut

Bonifatius is een theologisch studentendispuut, maar wel iets anders dan de andere disputen. Zo hebben we een grondslag: de bijbel, de geloofsbelijdenis van Nicea en de Apostolische geloofsbelijdenis. Die grondslag is behulpzaam aan het doel: het bieden van een positief christelijke reflectie op wat een student tijdens zijn studie aangereikt krijgt.

Leden van Bonifatius willen staan voor die grondslag, dat betekent dat ze zelf christen zijn en dat ze zich achter de bijbel en de twee genoemde belijdenissen kunnen scharen. Het maakt dan verder niet uit of je evangelisch, gereformeerd, Rooms-katholiek of whatever bent, als je de grondslag maar kan onderschrijven.

Positief christelijke reflectie

Verder probeert Bonifatius ‘positief christelijke reflectie’ te bieden. Dat doen we door een jaarlijks een aantal thema’s te kiezen. Over deze thema’s worden lezingen georganiseerd. Daarnaast houden we een aantal studieavonden rondom het jaarthema door teksten te lezen en samen te discussiëren over een thema. Zo’n thema geeft ons ruimte om samen na te denken en te discussiëren over theologische onderwerpen die raken aan maatschappelijke zaken op welke manier dan ook.

Bonifatius lijkt misschien erg theologisch georiënteerd en dat zijn we ook, maar ons dispuut kan ook voor godsdienstwetenschappers interessant zijn.

Gezellige dingen organiseren

‘Doen jullie ook nog gezellige dingen?’ Uiteraard, al onze activiteiten zijn gezellig. Een studieavond of lezing wordt meestal gevolgd door een borrel. Daarnaast komen we naast de reguliere avonden ook nog af en toe bij elkaar voor meer gezelligheid.

Bonifatius organiseert relatief weinig avonden (eens per 3 weken), omdat we dubbellidmaatschap van andere studieverenigingen of disputen aanmoedigen. We denken dat het vruchtbaar is als theologie- en godsdienstwetenschapstudenten veel contact hebben met studenten van andere faculteiten. Dat scherpt en opent je ogen voor een heel andere invalshoek. Nieuwsgierig geworden? Kom kijken op een van onze open lees- en studieavonden. Voor meer informatie kan je ons mailen, een kijkje nemen op deze website, onze facebookpagina volgen, of kan je een van ons aanspreken op de faculteit.