In welke vrijheid dient theologie de kerk? – Lezing dr. Labooy, 14 januari 2019 aanstaande

Deze avond dient ter over overbrugging van het jaarthema 2018 (De theoloog: tussen geloof en wetenschap) en jaarthema 2019 (Vrijheid en macht). Met dr. Labooy willen we ons over de vraag buigen wat wetenschappelijke vrijheid inhoudt.

Verschilt deze vrijheid aan een levensbeschouwelijke universiteit als de PThU van de Rijksuniversiteit Groningen? Verschillende theologen aan de PThU kunnen nog wel eens voor ophef zorgen in kerkelijk Nederland. Denk aan Frits de Lange die de hemel ontkent: vanuit verschillende hoeken werd gevraagd om zijn aftreden. Wat betekent leervrijheid in het kader van de opleiding van predikanten? Mag alles of moet de manier van kijken naar de wetenschap zoals de Gereformeerde Bond het voorstaat normatief zijn? Dr. Labooy wijst een middenweg door middel van de ethische theologie.

Eén van de theses van de lector om u alvast aan het nadenken te zetten: 

‘Vrijheid en gezag vragen namelijk om elkaar. Het is een koppel, zoals een kompasnaald en de pool. Het gezag van de Kerk, als zij haar belijden handhaaft, maakt de mens juist vrij. De echte vrijheid hervinden wij immers alleen aan de voeten van de Heer?’

(Kontekstueel, 2015:1)

We hopen u te mogen ontmoeten op de 14e! Na de lezing is er de Nieuwjaarsborrel. Die wilt u toch niet missen (suggestieve vraag)?

Informatie spreker

Guus Labooy studeerde medicijnen en werkte als arts in de gezondheidszorg (psychiatrie). Hij studeerde ook theologie en promoveerde in 2000 op een onderwerp in de ‘science-religion’-discussie, namelijk het met elkaar verbinden van (biologische) psychiatrie en een gelovig mensbeeld. Op het moment is hij predikant in de PKN. Zie zijn blog: https://labooy.wordpress.com.

Praktische informatie over de avond

Datum: 14 januari 2019
Locatie: PThU Groningen, Oude Ebbingestraat 25
Tijden: 19.45 uur: kapel // 20.00 uur: lezing // 22.00 uur: Nieuwjaarsborrel